Snabba tilltugg till Champagne

Gravad lax med färskost

12 bitar

Ingredienser

  • 4-12 skivor bröd (Förslagsvis Levainbröd surdeg eller surdegsbaguette)
  • 12 små skivor gravad lax, ca. 150 g
  • 100 g naturell färskost (keso, färskost eller kvarg)

    Garnering:

  • Några kvistar dill

Så här gör du:

  • Forma laxskivorna till rosor genom att rulla ihop dem.
  • Skär ut små runda brödbitar med ett litet glas eller liknande.
    (Det går lika bra att skära skivor av en surdegsbaguette)
  • Bred färskosten på brödet
  • Lägg på laxen på brödet
  • Garnera med dill.

Gurkskiva med färskost, soltorkad tomat och basilika

12 bitar

Ingredienser

  • 12 skivor Gurka
  • 100 g naturell färskost (keso, färskost eller kvarg)
  • Soltorkade tomater 200 g

    Garnering:

  • Färsk basilika

Så här gör du

  • Skölj gurkan.
  • Hyvla av skalet längs med gurkan i ränder så att det blir ett randigt mönster.
  • Skär 12 skivor gurka ca 5 mm tjocka, låt torka en stund på hushållspapper
  • Bred eller spritsa färskosten på gurkan
  • Lägg på en bit soltorkad tomat
  • Garnera med basilikablad

Skagenröra

12 bitar

Ingredienser

  • 4-12 skivor bröd (Förslagsvis Levainbröd surdeg eller surdegsbaguette)
  • Färdig skagenröra 200 g
  • Handskadade räkor i lag ca 250

    Garnering:

  • några dillvippor

Så här gör du

  • Blanda den färdigblandade skagenröran med avrunna räkor i lag.
    Om man vill ha lite sting kan man blanda i lite nyriven pepparrot. Smaka av med några droppar citronsaft.
  • Skär ut små runda brödbitar med ett litet glas eller liknande.
    (Det går lika bra att skära skivor av en surdegsbaguette)
  • Lägg på skagenröran på brödet
  • Garnera med dill.

Kanapé med tonfiskröra

12 bitar

Ingredienser

  • 4-12 skivor bröd (Förslagsvis Levainbröd surdeg eller surdegsbaguette)
  • 1 burk tonfisk i olivolja, god kvalitet
  • Majonnäs (helst hemlagad eller åtminstone utan tillsatt socker)
  • Dragon (går bra med torkad)

    Garnering:

  • Cocktailkapris

Så här gör du

  • Blanda avrunnen tonfisk med majonnäs. Smaka av med dragon och eventuellt salt. Behövs det mer syra kan man ta lite spad från kaprisburken.
  • Skär ut små runda brödbitar med ett litet glas eller liknande.
    (Det går lika bra att skära skivor av en surdegsbaguette)
  • Bred tonfiskröran på brödet.
  • Garnera med cocktailkapris.

Stuvade champinjoner på karamelliserad lök

12 bitar

Ingredienser

  • 4-12 skivor bröd (Förslagsvis Levainbröd surdeg eller surdegsbaguette)
  • Garnering: färsk persilja

    Karamelliserad lök

  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 2 msk smör
  • Salt

    Champinjonstuvningen

  • 250 g färska champinjoner
  • 2 msk smör
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 1 dl crème fraiche
  • salt
  • nymald svartpeppar

Så här gör du

Karamelliserad lök

  • Använd gul lök, den ska inte vara skuren i för tunna skivor, då är risken stor att det blir en lökpuré när löken har karamelliserat.
  • Stek löken i olja i en het stekpanna. När löken fått lite färg kan du sänka till medelvärme.
  • Salta, det hjälper löken att släppa vätska. Nu ska löken steka riktigt länge, passa noga och rör om med jämna mellanrum. Bränns löken får den en bitter smak.
  • När vätskan kokat bort och löken minskat i storlek så tillsätts lite vätska, till exempel portvin, öl eller vatten. Avsluta med en klick smör. Nu är löken redo att serveras!

Champinjonstuvningen

  • Putsa svampen och skär den i mindre bitar eller skivor.
  • Fräs svampen i en upphettad stekpanna med smöret. När svampen släppt vätskan, pudra över vetemjölet och rör runt. Tillsätt crème fraiche och rör runt.
  • Låt puttra i 5 min under omrörning då och då. Smaka av med salt och peppar

Den färdiga kanapén

  • Skär ut små runda brödbitar med ett litet glas eller liknande.
    (Det går lika bra att skära skivor av en surdegsbaguette)
  • Lägg på den karamelliserade löken på brödet
  • Lägg sedan champinjonstuvningen ovanpå löken
  • Garnera med persilja
Varukorg