Snabba tilltugg till Champagne

Gravad lax med färskost
12 bitar
Ingredienser
- 4-12 skivor bröd (Förslagsvis Levainbröd surdeg eller surdegsbaguette)
- 12 små skivor gravad lax, ca. 150 g
- 100 g naturell färskost (keso, färskost eller kvarg)
Garnering:
- Några kvistar dill
Så här gör du:
- Forma laxskivorna till rosor genom att rulla ihop dem.
- Skär ut små runda brödbitar med ett litet glas eller liknande.
(Det går lika bra att skära skivor av en surdegsbaguette) - Bred färskosten på brödet
- Lägg på laxen på brödet
- Garnera med dill.
Gurkskiva med färskost, soltorkad tomat och basilika
12 bitar
Ingredienser
- 12 skivor Gurka
- 100 g naturell färskost (keso, färskost eller kvarg)
- Soltorkade tomater 200 g
Garnering:
- Färsk basilika
Så här gör du
- Skölj gurkan.
- Hyvla av skalet längs med gurkan i ränder så att det blir ett randigt mönster.
- Skär 12 skivor gurka ca 5 mm tjocka, låt torka en stund på hushållspapper
- Bred eller spritsa färskosten på gurkan
- Lägg på en bit soltorkad tomat
- Garnera med basilikablad
Skagenröra
12 bitar
Ingredienser
- 4-12 skivor bröd (Förslagsvis Levainbröd surdeg eller surdegsbaguette)
- Färdig skagenröra 200 g
- Handskadade räkor i lag ca 250
Garnering:
- några dillvippor
Så här gör du
- Blanda den färdigblandade skagenröran med avrunna räkor i lag.
Om man vill ha lite sting kan man blanda i lite nyriven pepparrot. Smaka av med några droppar citronsaft. - Skär ut små runda brödbitar med ett litet glas eller liknande.
(Det går lika bra att skära skivor av en surdegsbaguette) - Lägg på skagenröran på brödet
- Garnera med dill.
Kanapé med tonfiskröra
12 bitar
Ingredienser
- 4-12 skivor bröd (Förslagsvis Levainbröd surdeg eller surdegsbaguette)
- 1 burk tonfisk i olivolja, god kvalitet
- Majonnäs (helst hemlagad eller åtminstone utan tillsatt socker)
- Dragon (går bra med torkad)
Garnering:
- Cocktailkapris
Så här gör du
- Blanda avrunnen tonfisk med majonnäs. Smaka av med dragon och eventuellt salt. Behövs det mer syra kan man ta lite spad från kaprisburken.
- Skär ut små runda brödbitar med ett litet glas eller liknande.
(Det går lika bra att skära skivor av en surdegsbaguette) - Bred tonfiskröran på brödet.
- Garnera med cocktailkapris.
Stuvade champinjoner på karamelliserad lök
12 bitar
Ingredienser
- 4-12 skivor bröd (Förslagsvis Levainbröd surdeg eller surdegsbaguette)
- Garnering: färsk persilja
Karamelliserad lök
- 1 gul lök
- 1 msk olja
- 2 msk smör
- Salt
Champinjonstuvningen
- 250 g färska champinjoner
- 2 msk smör
- 0,5 msk vetemjöl
- 1 dl crème fraiche
- salt
- nymald svartpeppar
Så här gör du
Karamelliserad lök
- Använd gul lök, den ska inte vara skuren i för tunna skivor, då är risken stor att det blir en lökpuré när löken har karamelliserat.
- Stek löken i olja i en het stekpanna. När löken fått lite färg kan du sänka till medelvärme.
- Salta, det hjälper löken att släppa vätska. Nu ska löken steka riktigt länge, passa noga och rör om med jämna mellanrum. Bränns löken får den en bitter smak.
- När vätskan kokat bort och löken minskat i storlek så tillsätts lite vätska, till exempel portvin, öl eller vatten. Avsluta med en klick smör. Nu är löken redo att serveras!
Champinjonstuvningen
- Putsa svampen och skär den i mindre bitar eller skivor.
- Fräs svampen i en upphettad stekpanna med smöret. När svampen släppt vätskan, pudra över vetemjölet och rör runt. Tillsätt crème fraiche och rör runt.
- Låt puttra i 5 min under omrörning då och då. Smaka av med salt och peppar
Den färdiga kanapén
- Skär ut små runda brödbitar med ett litet glas eller liknande.
(Det går lika bra att skära skivor av en surdegsbaguette) - Lägg på den karamelliserade löken på brödet
- Lägg sedan champinjonstuvningen ovanpå löken
- Garnera med persilja