Pierre Baillette

Champagne Pierre Baillette  drivs idag av Périne Baillette, som tidigare varit gift med Alexandre Chartogne (Chartogne-Taillet). Périne är barnbarn till Maurice, som startade produktionen 1977. Respekten för jorden och de levande organismerna genomsyrar arbetet, samtidigt som produktionsmetoderna är en hyllning till det klassiska sättet att framställa Champagne. Kylstabiliseringen genomförs t.ex. genom att tunnorna flyttas utomhus. Alla viner spontanjäser och lagras antingen på emaljerade tankar eller ekfat. Vinerna får själva välja om de vill genomgå malolaktisk jäsning. Innan degorgering ligger flaskorna mellan 3 och 6 år och mognar i källaren.

Périne köper in fat från olika tunnbindare och provar sig fram för att hitta den perfekta balansen mellan fat och frukt.
Givetvis är det ekologiska arbetet i vingården avgörande för att hålla vinstockarna friska. Att boka tid för att besöka Pierre Baillette är inte lätt, när så mycket av arbetet sköts manuellt. Allt från att ploga med häst i vingården till att göra remuage för hand.

Pierre Baillette producerar inte mer än 10.000 – 15.000 flaskor per år av sin eleganta, ljuvligt goda, mineraliska Champagne. Egendomen omfattar 3,3 ha vingårdar i Rilly-la-Montagne, Verzenay och Trois-Puits, där hon har en vingård med 65 år gamla Meunier-stockar. Det är bland annat druvor från den vingården som ger intensitet åt hennes emblematiska non-vintage Le Village.

Varukorg