Recept

Här lägger vi upp tips på bra mat till Champagne

Svampravioli med salsiccia och salviasmör

Varmrätt

Ingredienser (2 personer)

  • 1 pkt Ravioli med svamp- och ricottafyllning
  • 2 Färska Salsiccia-korvar eller 200 g Salsicciafärs
  • 25 g Smör
  • 1 msk hackad färsk Salvia
  • Parmesanost

Så här gör du:

  • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Töm ut fyllningen ur korvarna eller ta fram färsen och fräs i en stekpanna.
  • Tillsätt smör och salvia.
  • Lägg upp pastan och häll över salsicciasmöret.
  • Riv över parmesan.

Marinerade skaldjurstapas

Förrätt, tilltugg

Ingredients (4 personer)

• 250 gram blandade skaldjur (1 pkt frysta, ex. skaldjursmix)
• 0,75 dl olivolja
• 2 klyftor vitlök
• 0,5 tsk chiliflakes
• 3 msk citronsaft
• 0,5 tsk socker
• 2 krm salt
• 1 krm vitpeppar
• 3 msk hackad bladpersilja
• 3 msk hackad färsk basilika

 

Så här gör du:

• Tina skaldjuren.
• Blanda pressad vitlök och chiliflakes med olivolja i en kastrull. Koka upp och sätt åt sidan att svalna.
• Blanda i citronsaft, socker, salt och peppar.
• Hacka persilja och basilika.
• Blanda vitlöksoljan med persilja, basilika och skaldjuren i en skål.
• Låt gärna stå i kylen i någon halvtimme och marinera. Men skaldjuren kan också 
  njutas direkt.
• Servera de marinerade skaldjuren i en skål samt ha små assietter och gafflar till
  samt ett gott bröd

Grillade grönsaker

Förrätt, tilltugg

Ingredients (4 personer)

• 1 stor zucchini, sneda tjocka skivor
• 1 stor aubergine, sneda tjocka skivor
• 3 gula eller röda paprikor, i fjärdedelar
• 3 rödlökar, i fjärdelsklyftor

 

Så här gör du:

• Vänd runt grönsakerna i olivolja och krydda med salt och svartpeppar.

• Grilla på direkt värme till fin grillyta på båda sidor, de får gärna vara lite krispiga.

Torskcarpaccio med fänkål och citron

Förrätt, tilltugg

Ingredients (6 personer)

  • 500g Norsk Torskryggfilé
  • 1st fänkål
  • färska kryddor

Marinad

  • 5dl olivolja
  • 5msk flingsalt
  • 1 klyfta vitlök
  • pepparkorn, svarta

 

Så här gör du:

  • Förbered rätten genom att frysa in fisken i minst 2 dagar innan tillagning, då försvinner ev. bakterier.
  • Ta ut fisken och låt tina i kylen.
  • Blanda ihop olivolja, flingsalt, saft från en citron, en krossad vitlöksklyfta och svartpeppar till en marinad och låt den stå och dra ett tag.
  • Skiva fänkålen jättetunt och skölj av ordentligt.
  • Låt fänkålen ligga på en ren handduk och torka innan du lägger ut den på ett serveringsfat.
  • Skiva upp fisken medan den fortfarande är lite fryst, det blir lättare då.
  • Lägg torskskivorna på fänkålen och ringla över marinaden. Garnera med färska örter.
  • Låt stå och dra ca 1 timme i kylen, men ta ut carpaccion lite innan servering så att den blir rumstempererad.

 

Baconlindad tonfisk med smashed potatoes

Baconlindad tonfisk (2 personer)

  • 1 packet fryst/färsk tonfisk (250-300g)
  • 1 packet lättrökt bacon
  • Fast potatis
  • Valfri färdig bearnaisesås
  • Salt
  • Rapsolja
  • smör

Smash potatoes

  • Koka potatisen med skal i rejält saltat vatten tills den är mjuk.
    Häll av och låt svalna.
  • Sätt på ugnen på 220 grader.
  • Lägg potatisarna i en ugnssäker form.
    Tryck till dem med en gaffel så att de mosas lätt.
    Strö över flingsalt och lägg på klickar av smöret.
  • Ställ in formen med potatisen i ugnen ca 20 minuter.

Baconlindad tonfisk

  • Linda varje tonfiskbit med 1-2 skivor bacon.
    Se till att dra ut baconet så det blir så tunt som
    möjligt, då går det lättare att få det knaperstekt.
  • Stek tonfisken i het olja med lite smör i så att
    varje sida blir ordentligt stekt ca 2-3 min per sida

MY Surf and Turf

MY Surf and Turf med kalvfilé och skaldjur (2-4 personer)

Som ni ser är receptet ambitiöst, med många olika skaldjur.
Självklart kan man anpassa det efter hur mycket tid man har,
tillgång till råvaror, etc. 
Och vill man inte göra choronsåsen själv går det bra
att köpa en färdig sås eller skippa den helt.

Kalvfilé
Värm sousviden till 54 grader
(eller ugn på 120 grader om du ska lågtempa i ugn)
Putsa och salta köttet.
Vacka köttet och lägg i sousvide i ca 1.5 tim.
(alt bryn köttet och kör i ugn tills köttet når en
innertemperatur på 58 grader)

Choronsås

Såsreduktion

  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 kruka färsk dragon
  • 3 vitpepparkorn
  • 0,5 kruka persilja

Skiva upp schalottenlöken och lägg i en kastrull, häll över vinäger.
Skala bort bladen från dragonen och spara till senare.
Lägg i stjälkarna i vätskan.
Lägg även i vitpeppar och ett par stjälkar persilja (spara bladen till senare).
Koka ner tills ca 2 msk vätska återstår. Sila och ställ åt sidan tills det är dags att göra choronsåsen.

Choronsås

  • 225 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk såsreduktion
  • dragonbladen
  • persiljebladen
  • salt
  • peppar
  • tabasco (efter smak)
  • worcestersås (efter smak)
  • 2 msk tomatpuré

Choronsåsen kan göras medan köttet vilar.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
Håll smöret ljummet (ca 37 grader) tills det ska blandas med resten.
Blanda ägg och såsreduktion och vispa kraftigt på låg värme (typ på grad 3 av 9 möjliga på spisen).
Det ska bli skummigt och såsen är klart när den börjar bli fast och ryker lite
(tänk precis innan äggröra).
Ta då bort från värmen och tillsätt smöret i en tunn stråle under hård vispning. Undvik gärna bottensatsen på smöret.
Hacka sedan upp dragon och persilja, tillsätt örterna och smaka av med salt, peppar, tabasco och worcestershiresås. Tillsätt även tomatpurén.

Gratinerade gröna musslor

  • 10 kokta blåmusslor eller
  • frysta gröna musslor i halvskal (200g)
  • 0,5 dl Parmigiano Reggiano 22 mån finriven
  • 0,5 liten schalottenlök finhackad
  • 0,5 liten vitlöksklyfta pressad eller finriven
  • 0,5 msk persilja finhackad
  • 1,5 msk ströbröd
  • svartpeppar
  • 1 msk Extra jungfruolivolja Classico

Blanda ost med schalottenlök, vitlök, persilja, ströbröd, svartpeppar och olivolja.
Fördela blandningen över varje mussla.
Gratinera i ugn 225 grader tills osten smält, ca 10 minuter.
Tag ut musslorna och låt dem svalna i några minuter.

gratinerade_musslor_parm_s15-scaled

Stekta Tigerräkor

  • 200 g Stora skalade Tigerräkor
  • 0,5 Färsk röd chili
  • 1-2 Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Riven färsk ingefära
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1-2 msk Hackad färsk koriander
  • 0,5 msk Pressad citron
  • 1 krm Salt

Kärna ur chilin och skala vitlöken. Finhacka chili och vitlök och fräs tillsammans med ingefära i smör & rapsolja i en stekpanna ca 1 min.
Lägg i räkorna och stek runtom ca 2 min. Smaksätt med koriander, citronsaft och salt.

Stekta tigerräkor

Halstrade pilgrimsmusslor med stekt svamp och brynt sojasmör

  • 8 pilgrimsmusslor
  • 0,5 dl färsk persilja
  • 50g smör
  • Väljsvamp
  • 2 msk japansk soja
  • Salt

Brynt sojasmör
Bryn smöret tills det blir ljusbrunt och får en nötig
Låt sjuda på låg värme i 2 min.
Ta från värmen och rör ner sojan.

Stek pilgrimsmusslan

Ta ev bort muskeln från pilgrimsmusslans sida.
Salta lätt. Stek dem i smör i en stekpanna
ca 1 min på varje sida.

Smörstekt svamp
Hacka svampen i bitar
Fräs svampen i smör tills all vätska har försvunnit
Salta och smaka av.
Lägg svampen i botten och lägg pilgrimsmusslan på toppen
Ringla över det brynta smöret med soja. Garnera med färsk persilja.

Lägg upp på tallrikar och servera

Halstrade pilgrimsmusslor

Vi rekommenderar följande Champagner att dricka till:
Voirin-Jumel Cuvée 555 Blanc de Blancs Grand Cru Brut

Poke Bowl med tonfisk

Poke Bowl med tonfisk (2 personer)

  • 1 packet fryst tonfisk (250-300g)
  • 2 vårlökar, sticklökar
  • 1 mango
  • 1 avokado
  • ½ gurka
  • 1 chilli (chilliflakes funkar också)
  • Korianderblad
  • Lime
  • Vitlök
  • Färsk ingefära
  • Fishsauce (och/eller japansk soya)
  • Ris ½ – 1 dl per person (sushiris eller valfritt)

Koka riset, gärna i riskokare

Tvätta gurkan, gröp ur och skär i små tärningar.
Skär mango och avokado i små tärningar.
Blanda alltsammans med lite pressad lime, salt och finhackad chili.

Sås

Blanda

  • Pressad vitlök
  • Riven Ingefära
  • Fish sauce och/eller Japansk soja
  • Limesaft (ganska mycket limesaft, minst 1 lime)
  • Finhackad chili
  • Smaka av med råsocker (eller vanligt socker)
  • Om man vill – sesamolja eller ngn annan olja

Tonfisken

Stek tonfisken i het olja så att det bara får lätt färg på alla sidor. Vira in den i gladpack och låt den vila 4min

Tips på hur man halstrar tonfisk: https://youtu.be/55kATCC6sh8

Lägg ris i botten av en skål och fyll på med grönsaker och mango, lägg fint skivad vårlök ovanpå. Skiva tonfisken och lägg den på toppen.  Häll på lite sås och toppa med klippt koriander och rostade sesamfrön för den som vill. Servera resten av såsen i en kanna vid sidan av.

 

Halstrad Tonfisk med Nam Jim sås

Vi rekommenderar följande Champagner att dricka till:
Champagne Didier-Ducos Absolu Boisé

Kycklingsallad

Ingredienser för 4 personer
• 3 kycklingbröstfiléer, gärna ekologisk majskyckling
• 1 påse färdig salladsmix
• 1-2 blodgrapefrukter
• Valnötter eller marconamandlar
• Olivolja
• Salt och Peppar

 

Gör så här:

1. Stek kycklingbrösten i ugn till en temperatur på 75 grader
2. Filea blodgrape
3. Hacka valnötter eller marconamandlar
4. Blanda allt och krydda med salt och peppar och olivolja.
Den som vill ha en extra matig sallad kan komplettera med avocado.

 

Kycklingsallad

Vi rekommenderar följande Champagne att dricka till salladen:
Champagne Lebeau-Batiste rosé tradition

Lammfilé sous-vide med rotfrukter och örter

Ingredienser för 4 personer

Till 4 personer
• 800 g lamm-ytterfilé
• Salt och svartpeppar
• 2 Vitlöksklyftor
• Rosmarin
• Timjan
• olivolja

• 2-3 morötter
• 200 g rotselleri
• 2-3 palsternackor
• 4-6 potatisar
• Olja
• Salt

Till såsen:
• 2 – 3 dl Grädde
• 1 Schalottenlök
• Koncentrerad kalvfond motsvarande 6 dl buljong
• 1 msk Cognac
• 1 – 2 tsk finhackade örtkryddor

Gör så här:

  1. Ställ in din sous-vide på 57 grader och 90 minuter
  2. Lägg lammfiléerna i en vacuumpåse med tunt skivad vitlök, salt och peppar och kryddörter och lite olivolja.
  3. Låt lammfiléerna gå i sous-viden 90 minuter, 57 grader.
  4. Medan lammet tillagas i sous-viden kan man tvätta och evt skala rotfrukterna, skära i lagom stora bitar och lägga i långpanna med lite olivolja och salt.
  5. När det är cirka 20 minuter kvar på lammet, ställ in rotfrukterna i 225 grader varm ugn. De blir klara på 20 – 25 minuter. Ta ut dem när de blivit lagom mjuka och fått fin färg.
  6. Till såsen: Finhacka schalottenlöken och låt den mjukna i smör utan att ta färg. Häll på kalvfond och cognac. Reducera lite, tillsätt grädde och fortsätt att reducera till den blivit lagom tjock.
  7. När lammet är klart, ta vara på skyn som finns i vacuumpåsarna och häll i lagom mycket i såsen. Smaka av. Reducera evt ytterligare. Tillsätt kryddörter och smaka av med salt och peppar.
  8. Bryn filéerna runtom.
  9. Låt köttet vila en stund innan du skär upp det
  10. Servera med rotfrukter och den gräddiga örtsåsen.
 
 

Råbiff à la Pigalle

Ingredienser för 4 personer

• 400 g oxfilé
• 150 g pancetta i små tärningar
• 2 tsk senapsfrön
• 1- 2 dl friterade surdegskrutonger
• Smetana
• Smörgåskrasse
• Rödkål
• Salt
• Champagnevinäger

Gör så här:

  1. Koka upp senapsfröna i saltat vatten i en kastrull och låt dem stå och dra så de blir mjuka.
  2. Hyvla rödkål med osthyvel, tillräckligt för att fylla en djup tallrik. Massera in rödkålen med ½ – 1 tsk salt och skvätt över lite champagnevinäger. Smaka av så den får rätt balans mellan sälta och syra. Låt stå.
  3. Stek pancettan så den blir riktigt knaprig.
  4. Skär surdegsbaguette i tärningar, ungefär samma storlek som pancettakuberna. Fritera dem i 170 grader varm olja tills de blivit vackert gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Hacka oxfilén till lagom stora bitar, det är en smaksak hur finhackad man vill ha den. Bestäm själv.
  6. Blanda Oxfilé, Pancetta, Rödkål och senapsfrön i en bunke. Smaka av. Forma fina små högar på tallriken. Klicka ut smetana i små klickar runt råbiffen. Strö över krutonger och klipp på krasse.
  7. Servera!

På fotot ser ni att det ligger en tunn skiva äpple lutad mot råbiffen. Det kan man givetvis ha med. Men vi tyckte att det blev så mycket olika ingredienser så vi skippade just den detaljen.

Nyländsk sill

Ingredienser för 2 – 4 personer

• 1 paket matjessill
• 0,5 kg potatis
• 100 g smör
• 1 schalottenlök eller ett knippe gräslök
• 4 ägg
• Salt
• Lite dill om det finns.

Gör så här:

Koka potatisen. Koka äggen (de ska vara hårdkokta, cirka 10 min.) Finhacka äggen. Hacka schalottenlök eller klipp gräslöken fint. Lägg upp sillen (i bitar) på ett serveringsfat med ägg på den ena sidan och löken på den andra. Bryn smöret och häll över sillen precis innan servering.

Servera med den kokta potatisen och evt en dillkvist.

 

Crispy fish tacos med mango- och avokadosalsa

Ingredienser för 4-6 personer

Bröd
• 2 dl vetemjöl
• 2 dl majsmjöl
• 3-4 msk olivolja
• 2 krm salt
• 2 dl vatten, kokande
• vetemjöl, till utbakningen

Kålsallad
• 200 g rödkål
• 0,5 grapefrukt
• 0,5 msk olivolja

Mango- och avokadosalsa
• 250 g mango
• 2 avokador
• 0,5 dl persilja, finhackad
• 1 rödlök (liten)
• 1 röd chilifrukt
• 1 msk olivolja
• 1 limefrukt

Garnering
• rädisa
• persilja
• fetaost

Chipotlemajonnäs
• 1 ägg
• 1-1,5 dl rapsolja
• 1 tsk dijonsenap
• 2 tsk äppelcidervinäger
• 2 msk chipotlepasta

Picklad rödlök
• 1 rödlök
• 1 dl ättiksprit 12 %
• 2 dl strösocker
• 3 dl vatten

Pankofriterad torsk
• 600 g torskrygg
• 2 dl vetemjöl
• 2 msk cayennepeppar
• 2 dl pankoströbröd (asiatiskt ströbröd)
• 2 ägg
• 1 l frityrolja
• salt
• svartpeppar

Gör så här:

Picklad rödlök
Förbered gärna dagen innan. Koka upp ättika, socker, salt, svartpeppar och vatten i en kastrull. Skiva rödlöken med en mandolin och häll över den varma vätskan i en burk. Ställ i kylen över natten.

Bröd
Häll vetemjöl, majsmjöl och salt i en bunke. Tillsätt olivoljan och blanda till smulor, häll eventuellt på lite mer olja för att få degen smulig. Häll över vattnet och vänd samman till en jämn deg. Kavla ut till runda små tortillas i mjöl och stek på hög värme i torr stekpanna max en minut per sida.
Lägg i en handduk som gärna får vara lite fuktig men den kommer annars att bli det av ångan från de varma bröden. Låt ligga i handduk till servering så de blir mjuka.

Kålsallad
Skiva kålen tunt på mandolin. Kläm över saften från grapefrukten, skvätt över lite olja. Krydda med salt och peppar och massera så att smakerna går ihop. Låt stå.

Mango- och avokadosalsa
Finhacka mango och avokado, lägg i en skål. Kärna ur och finhacka chilin och häll ner. Finhacka rödlöken och blanda ner med saften från limen och olivoljan. Rör ner persilja, salt och peppar. Smaka av och smaka upp!

Chipotlemajonnäs
Knäck ägget i en bunke. Tillsätt senap och vinäger. Mixa med stavmixer medan du tillsätter oljan. När majonnäsen fått fin konsistens tillsätter du chipotle, salt och peppar efter smak.

Pankofriterad torsk
Skär torskryggen först på längden sedan på bredden så att du får som stavar.
Hetta upp oljan i en kastrull till cirka 170 grader. Lägg upp mjöl, panko och uppvispat ägg i tre olika skålar. Tillsätt salt och peppar samt cayenne i mjölet. Doppa sedan torsken i mjöl, sedan ägg och till sist i panko.
Fritera tills de är gyllenbruna.
Finhacka persiljan, skiva rädisorna på en mandolin och smula fetaosten. Lägg allt på en tallrik redo för upplägget.

Upplägg
Börja med att lägga upp bröden på en skärbräda eller tallrik. Lägg på kålsalladen, toppa med mango- och avokadosalsan. Lägg på torsken och toppa med rädisor, rödlök, majonnäs, fetaost och persilja.

Receptet är stulet av Sofia Henriksson, från Kökets middag.

Gratinerad hummer

Ingredienser för 2 personer

• 1 Hummer
• 1 finhackad schalottenlök
• 2 msk vitt vin eller champagne
• 1 msk cognac
• 1 doft cayennepeppar
• Evt lite dragon

Gör så här:

Dela och rensa hummern. Ta ut allt kött, även ur klorna. Skär i mindre bitar. Hummerstjärten tas ur och köttet delas i bitar, lägg sedan tillbaka i skalet så att det blir lätt att äta med bara en gaffel. Resten av hummerköttet används till att fylla övriga skalet. Lägg i en ugnsfast form.
Låt schalottenlöken svettas i smöret tills den blivit mjuk. Häll på vin och cognac och puttra ihop.
Smaka av med Cayenne och dragon. Häll smöret över hummern och gratinera i 225 grader cirka 10 min.

Servera!

Röding med hollandaisesås

Ingredienser för 4 personer

• 4 rödingfiléer
• Salt och peppar
• 3 äggulor
• 1-2 msk grädde
• 150 – 200 g smör
• Färskpressad citronsaft, cirka 1 msk
• Salt
• Sockerärter, haricots verts eller bellaverde
• Evt potatis

 

Gör så här:

Om du vill ha potatis till, börja med att skala den och sätta på den. Sen är det fiskens tur:

Lägg fiskfiléerna i en smord form med skinnet nedåt. Salta. Låt gå i 100 grader tills fisken är klar, ca 42 graders innertemperatur. Det tar kanske 5 – 10 minuter. Man ser tydligt när fisken blir vitare på ytan och det går utmärkt att provsmaka för att se om den börjar bli klar. Hellre lite rå kärna inuti än överstekt! Dra av skinnet innan du lägger upp på tallrikarna.

Koka grönsakerna i lättsaltat vatten enligt eget önskemål.


Hollandaise

Blanda äggulorna med grädden och värm försiktigt på låg värme under vispning tills det börjar tjockna. Lägg i smöret klickvis under vispning tills såsen är lagom tjock. Smaka av med salt och citronsaft. Det här receptet kallar mamma för ”Nick’s hollandaise” och det är lite fuskigt eftersom man använder grädde och inte smälter smöret i förväg. Men jag har aldrig misslyckats med det och tycker att såsen blir jättegod.

När allt är klart är det bara att lägga upp snyggt och servera!

 

Crepes med svampstuvning

Ingredienser för 4 personer

Pannkakor
• 3 dl vetemjöl
• 6 dl mjölk
• 4 ägg
• 2 krm salt
• smör till stekning

Fyllning
• 250 g färska champinjoner
• 1 burk champinjonkräm om det finns
• smör
• 4 msk vetemjöl
• 4 dl mjölk
• 1 salt och svartpeppar
• Gott vitt vin
• Riven ost (gärna parmesan)

Gör så här:

1. Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg och salt och grädda crêpes i smör.

2. Tvätta, ansa och skär svampen i bitar. Stek den i smör tills all vätska försvunnit. Salta och peppra. Tillsätt en liten skvätt vitt vin.

3. Tillsätt lite mer smör (cirka 15 – 25 g) och låt det smälta. Pudra över mjölet och blanda om. Häll i mjölken, salta och peppra och sjud till en tjock stuvning under omrörning. Rör ner en del av osten i den heta stuvningen. Spara lite att lägga ovanpå vid gratineringen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

4. Bred på champinjonkrämen på pannkakan. Fyll pannkakan med smeten och rulla ihop den. Strö på riven ost och gratinera i 225° i cirka 10 min.

5. Servera med råkostsallad.

 

Ankbröst med ris, wokade grönsaker och Sichuan sås

Ingredienser för 4 personer

  • 2 Ankbröst
  • Salt
  • Sichuan peppar
  • 100g morötter
  • 100g rotselleri
  • 1/2 Purjolök
  • Olja
  • Vit vin

Ankbröst sous vide

  1. Ställ in din sous vide på 56 grader och en timme
  2. Snitta ett rutmönster på ankbröstets skinnsida men var försiktig så du bara skär genom skinnet och inte ner i köttet
  3. Mortla sichuan pepparn
  4. Ha på salt och sichuan peppar på ankbröstet
  5. Lägg ankbrösten i en vacuumpåsar
  6. Låt ankbröstet gå i sous viden en timme, 56 grader.
  7. När de är klara, ta vara på skyn som finns i vacuumpåsarna (den ska man hälla i såsen)
  8. Stek ankbröstet på skinnsidan. Lägg ankbröstet i en ljummen panna så hinner fettet från ankbröstet smälta och smörja stekpannan. Stek tills det blir knaperstekt. Du kan vända en väldigt kort stund och steka på andra sidan av ankbröstet
  9. Låt köttet vila en stund innan du skär upp det
  10. Servera med ris, wokade grönsaker och Sichuan sås

Wokade grönsaker

  1. Skala och finstrimla grönsakerna
  2. Stek grönsakerna först i olja – börja med rotsellerin och morot och lägg i purjon mot slutet.
  3. Slå på en liten skvätt vitt vin
  4. Salta efter behov men tänk på att både ankan och såsen är rätt salt
  5. Se till att grönsakerna blir lagom stekta

Sichuansås

  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 – 2 tsk mortlad sishuan-peppar
  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk ketjap manis
  • 1,5 msk svart kinesisk soja
  • Kycklingbuljong eller koncentrerad fond motsvarande 3 dl buljong
  • 1,5 dl vatten
  • 2 – 3 msk torr sherry
  1. Börja med att rosta sishuanpeppar i torr panna tills aromen sprider sig i köket.
  2. Mortla pepparn.
  3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp, häll i skyn från ankbrösten, låt sjuda ett par minuter.
  4. Sila såsen.
  5. Smaka av och balansera sötman och syran genom att tillsätta socker och/eller risvinäger.
  6. Om du vill ha en tjockare sås kan du reda med majsena, själva föredrar vi den precis så rinnig som den är.

Tortilla de patatas enligt MY med Mojo Rojo

Ingredienser för 4 personer

  • 6 potatisar (motsvarande ca 500 g)
  • 1 gul lök
  • Koncentrerad grönsaksfond (motsv. 1/2 liter utspädd)
  • 1-2 dl Champagne
  • 1 1/2 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 ägg
  • 1/2 dl vatten

Gör så här

När antal portioner ändras

Tänk på att du i vissa fall kan behöva justera tillagningstiden, då mängden för ingredienserna har ändrats.

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skölj av potatisen i kallt vatten och torka av den på dubbelvikt hushållspapper eller bomullshandduk. Skala och skiva lök tunt.

Börja med att låta löken svettas i en kastrull med lite olja. Tillsätt Champagne och grönsaksfond.

Puttra löken tills den blir mjuk, späd med vatten om den känns för rå. Smaka av.

Under tiden stek potatisen tillsammans med oljan i en stekpanna tills den mjuknat.

Blanda in den färdiga löken så den får gå ihop med potatisen.

Vispa samman äggen med vattnet och salta och peppra efter smak. Häll smeten i pannan och stek på låg värme tills äggsmeten börjar stelna.

Låt omeletten försiktigt glida ner på en tallrik. Vänd tillbaka omeletten i pannan. Enklast är att lägga stekpannan ovanpå tallriken och vända runt. Stek den på andra sidan i resten av oljan tills den är färdig.

Stjälp upp tortillan och servera.

Mojo Rojo

  • 2 röda paprikor
  • 2 stora tomater
  • Cirka 2 dl fin olivolja
  • 1-2 msk champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 1-2 tsk salt. Eller mer om det behövs.
  • Spiskummin
  • Oregano
  • Vitlök
  • Färsk chili (spansk peppar)
  • Paprikapulver (gärna Pimenton de la Vera)

Lägg paprika och tomater i en eldfast form med lite olivolja och salt. Blanda om och rosta i ugnen i 225 grader tills skalen skrumpnat. Ta ut och låt dem svalna.
Dela paprikorna och ta ur kärnorna, skala om det går. Lägg i mixern. Pressa i en eller två vitlöksklyftor. Tillsätt lite färsk chili. Vill du ha stark sås – ta en hel eller mer. Vill du ha en mild variant, ta bara några millimeter! Pudra i övriga kryddor. Grovmixa i mixer och häll i olivolja i tunn stråle under fortsatt mixning tills du får en tjock sås. Kanske använder du inte all olivolja. Smaka av och krydda upp enligt eget tycke och smak. Låt såsen stå och mogna medan du gör tortilla.

Bjud inte en spanjor på den här kombinationen. Du kommer att bli utskälld för att mojo rojo ska serveras till Papas arrugadas eller möjligen ungsrostade potatisklyftor och INTE till tortilla. Vi tycker att kombinationen blir underbart god till rätt sorts Champagne, men vill du vara renlärig går det bra att göra som spanjorerna.

Gambas al Pil Pil
(vitlöksfrästa jätteräkor)

Ingredienser för 2 – 4 personer

  • cirka 12 st råa räkor
  • 3 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • Chiliflingor eller färsk chili (med försiktighet)
  • Persilja
  • Paprikapulver
  • 2 Vitlöksklyftor
  • Bröd till servering

Skala räkorna. Hacka vitlöken och strimla chilin. Hacka persiljan.

Värm upp oljan i stekpannan och lägg i vitlök och chili. Lägg i räkorna och fräs dem tills de är färdiga, salta och strö på paprikapulver. Blanda i persilja och servera.

Det här är inte tänkt som en varmrätt, utan en av flera tapas. Du får tänka lite själv.

Moules Marinières med Pommes frites och Aïoli, 4 personer

Moules Marinières

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 dl Champagne
  • Lite olja
  • Persilja
  • 2 dl vispgrädde

Pommes frites

  • 1 kg potatis, gärna mjölig sort
  • 1 msk olja
  • Salt

Aïoli

  • 2 äggulor
  • 1 tsk vinäger
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 ½ dl olivolja
  • 1 ½ dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • En doft cayennepeppar

Vi gör Pommes frites i airfryer, men man kan givetvis göra dem i fritös eller köpa djupfrysta färdiga pommes frites och köra i ugnen, beroende på resurser och ambitionsnivå.

De bästa airfryer-pommes-fritsen ska ligga 30 min i kallt vatten efter att man skurit dem, det blir verkligen skillnad på både smak och textur när man får ur den överflödiga stärkelsen.
Därför börjar vi med att skala och skära potatisen i frites-stavar. Lägg dem i kallt vatten i 30 min.

Medan potatisen ligger i blöt:

Tvätta och putsa av blåmusslorna under rinnande vatten. Öppna musslor bör man knacka mot diskbänken för att se om de lever. Om de sluter sig är de OK. Om de inte sluter sig kastar man dem.

Nu är det säkert dags att ta upp potatisen och lägga den på tork en stund på en linne- eller bomullshandduk. Om du använder airfryer kan det vara dags att sätta på den på 185 grader.

Medan potatisen torkar, gör Aïoli:

Blanda ihop äggulor, senap och vinäger i en skål eller i en mixer. Tillsätt oljan i tunn stråle under kraftig vispning. Det går bra att använda ballongvisp och handkraft, stavmixer eller köksmaskin. Det viktiga är att ha koll så inte majonnäsen skär sig. På slutet pressar man i vitlök, smakar av med salt och lite cayenne.

Nu fortsätter vi med musslorna:

Hacka schalottenlök och fräs i olja. Klipp i ett par kvistar persilja. Tillsätt blåmusslor, häll på Champagne och grädde. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig.  Lyft ur musslorna och reducera spadet.

Medan spadet reducerar är det dags för pommes frites:

Beroende på storlek på airfryer, dela upp i 2 eller 3 omgångar när ni tillagar pommes fritsen. Man kan med fördel först köra dem i två minuter för att bli torra, sedan blanda med 1 msk olja (till hela mängden potatis) och tillaga i 10 minuter, skaka om, sedan ytterligare 10 minuter.

Nu är nog musselspadet färdigt. Smaka av så det är lagom sälta, lägg i musslorna och om man vill vara fancy finklipper man lite persilja och strör över.
När Pommes fritsen är perfekt tillagade är det bara att lägga upp, salta dem och servera.

Salsicciafylld paprika med bechamelsås

Salsiccafyllda paprikor, 4 personer

  • 4 paprikor, röda eller gula, eller både-och
  • 1 pkt salsiccia, c:a 400g
  • Smör, vetemjöl, mjölk, parmesanost

Sätt ugnen på 225 grader

Dela och ta ur paprikorna. Om du vill spara tid i ugnen, förväll dem i saltat vatten så de blir halvmjuka innan du fyller dem och gratinerar dem.
Har du gott om tid kan du istället låta dem gå färdigt i ugnen
(det tar cirka 45 minuter)

Olja in en form där paprikorna ryms.
Sprätta upp korvarna, ta ur köttet och lägg i en bunke.

Gör en äkta béchamelsås. Du behöver:

  • 30 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • ¼ – 1/2 liter mjölk
  •  Salt, vitpeppar

Börja med att smälta smör i en kastrull.
Tillsätt mjöl och låt det fräsa ihop med smöret. Var noga med att det inte tar färg.
Tillsätt så pass mycket mjölk att du kan vispa ihop till en len välling. Dra av från värmen och vispa tills alla klumpar försvunnit, späd eventuellt med mer mjölk
Ställ tillbaka på plattan och tillsätt mjölk i omgångar och låt såsen småputtra under omrörning i 10 minuter. Det är viktigt att béchamelsåsen får puttra sakta och ganska länge för att den inte bara ska smaka mjöl.
Krydda med salt och peppar, men tänk på att du ska ha på parmesanost på slutet, så inte för mycket salt.

Blanda hälften av såsen med färsen, rör ihop och fyll paprikorna. Toppa med resten av såsen. Riv över ett lager parmesanost. Ställ i ugnen i 20 – 25 minuter, eller tills paprikorna är mjuka och du fått fin brun färg på toppen.

Tortiglioni med svamp och kyckling

Till 4 portioner

250 g Tortiglionipasta
2 Kycklingbröstfiléer (gärna med skinn)
250 g Skogschampinjoner
1 schalottenlök
Smör
4 dl vispgrädde
Kycklingfond
Vitt vin
Riven parmesanost
Salt och Svartpeppar

Tvätta och rensa svampen, skiva den i tunna skivor.

Bryn kycklingfiléerna i smör. Ta av skinnet och lägg åt sidan. Dela filéerna och skiva relativt tunt.

Fräs svampen i smör tills all vätska försvunnit. Lägg över i en skål och ställ åt sidan.

Lägg i mer smör i pannan och lägg i den tunnskivade kycklingen i ett par minuter. Salta och peppra.

Sätt på pastavatten i en stor kastrull.

Finhacka schalottenlöken.

Låt löken få svettas i smör utan att ta färg. Lägg i fond eller ½ buljongtärning kycklingbuljong. Häll på cirka 1 dl vitt vin och låt koka upp. Häll på grädden. Häll i svamp och kyckling och puttra tills såsen fått krämig konsistens.

När pastavattnet kokat upp – häll i rikligt med salt. Häll i Tortiglionin i det kokande vattnet och låt koka i cirka 12 minuter, eller tills pastan är nästan klar.

Medan pastan kokar:

Bryn kycklingskinnet på båda sidor i en stekpanna. Man behöver inte tillsätta fett, det finns tillräckligt i skinnet. Ta upp det ur stekpannan och skär det i små bitar. Lägg tillbaka i stekpannan och bryn tills det blivit ett krispigt strössel.

Riv cirka ½ dl vällagrad parmesanost.

När pastan är färdig, slå av vattnet.

Häll tillbaka pastan i kastrullen, slå över såsen och till sist den rivna osten. Servera i djupa tallrikar, mal över lite svartpeppar och strö på det knapriga kycklingskinnströsslet för extra smak och textur.

Halstrad Tonfisk med Nam Jim sås

Förrätt

Halstrad Tonfisk med Nam Jim sås  (4 personer)

1 packet fryst tonfisk (250-300g)
1 vårlök, sticklök
1 mango
1 avocado
1 chilli (chilliflakes funkar också)
Korianderblad
Lime
Vitlök
Färsk ingefära
Fishsauce och/eller japansk soja

Hemlagad vaniljglass med italiensk maräng, blåbär och halloncoulis.

Hemlagad vaniljglass med italiensk maräng, blåbär och halloncoulis.

Ingredienser:

  • Cirka 250 g hallon
  • Några blåbär

    Till glassen:

  • 1 st gelatinblad
  • 1 st vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 1dl mjölk
  • 1 msk glukos
  • 6 st äggulor
  • 1.2 dl strösocker

    Till marängen:

  • 2 äggvitor
  • 110 g strösocker
  • 1 nypa salt

Man behöver också en elvisp eller köksmaskin med visp, våg, termometer, glassmaskin, spritspåse med tyll och gasbrännare.

Börja med att göra halloncoulis genom att passera hallonen och söta med florsocker till önskad smak. Ställ åt sidan tills vidare.

VANILJGLASS

Lägg 1 gelatinblad i blöt i kallt vatten.
Skär 1 vaniljstång på längden.
 Lägg i en kastrull, och tillsätt 4 dl grädde, 1 dl mjölk och 1 msk glukos.

Separera 6 ägg och lägg vitorna i en skål och spara till marängen.

6 äggulor och 1,2 dl socker vispas vitt och pösigt.

Koka upp gräddblandningen och dra av den från plattan. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna som ska tillbaka i kastrullen. Vispa ner gräddmjölken i den pösiga äggule-socker-smeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning tills smeten nått EXAKT 82 grader. Tillsätt gelatinbladet. Kyl smeten snabbt genom att ställa kastrullen i kallt vattenbad.
Låt smeten stå kallt tills det är dags att göra glassen färdig. Det är bara en fördel om den får stå kallt över natten.
Innan det är dags för efterrätt: Kör i glassmaskin tills glassen är klar (cirka 30-40 min).

(Glassen är godast när den är nygjord och alldeles mjuk och krämig, men man kan spara den i frysen. Då gäller ta ut den i god tid innan den ska serveras, så den hinner bli krämig igen.)

Medan glassen blir klar i glassmaskinen gör du den italienska marängen.

ITALIENSK MARÄNG

Häll 2 äggvitor och 1 nypa salt i en ren, torr bunke.

Blanda 50g vatten och 110 g socker i en kastrull och koka upp. När sockerlagen nått 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett skum. Fortsätt koka sockerlagen till en temperatur på 122 grader.

Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng.  Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat.

Det här är Roy Fares recept, man kan se en video där han visar hur man gör marängen här: https://www.koket.se/italiensk-marang-se-gor

SERVERING

Fyll marängsmeten i en spritspåse och spritsa snygga marängtoppar, eller klicka upp den med sked på desserttallriken. Bränn av den så den får en snygg gyllenbrun yta.
Lägg upp glass, bär och halloncoulis tillsammans med marängtopparna.

Bon apétit!

A little party Tarte (libapizza)

Hur man gör ett bra tilltugg till BubbelMingel:

Ingredienser:

  • 1 st Liba bröd
  • Creme fraiche
  • 1 st Mozzarella
  • 3 st skivor parmaskinka
  • Riv parmesanost
  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader
  2. Bred ut creme fraiche på liba brödet
  3. Fördela parmaskinkan och mozzarellan
  4. Riv över parmesanosten
  5. Grädda i 8 minuter
Varukorg