Lammfilé sous-vide med rotfrukter och örter

Varmrätt
Ingredienser (4 personer)
• 800 g lamm-ytterfilé
• Salt och svartpeppar
• 2 Vitlöksklyftor
• Rosmarin
• Timjan
• olivolja
• 2-3 morötter
• 200 g rotselleri
• 2-3 palsternackor
• 4-6 potatisar
• Olja
• Salt
Till såsen:
• 2 – 3 dl Grädde
• 1 Schalottenlök
• Koncentrerad kalvfond motsvarande 6 dl buljong
• 1 msk Cognac
• 1 – 2 tsk finhackade örtkryddor
Gör så här:
- Ställ in din sous-vide på 57 grader och 90 minuter
- Lägg lammfiléerna i en vacuumpåse med tunt skivad vitlök, salt och peppar och kryddörter och lite olivolja.
- Låt lammfiléerna gå i sous-viden 90 minuter, 57 grader.
- Medan lammet tillagas i sous-viden kan man tvätta och evt skala rotfrukterna, skära i lagom stora bitar och lägga i långpanna med lite olivolja och salt.
- När det är cirka 20 minuter kvar på lammet, ställ in rotfrukterna i 225 grader varm ugn. De blir klara på 20 – 25 minuter. Ta ut dem när de blivit lagom mjuka och fått fin färg.
- Till såsen: Finhacka schalottenlöken och låt den mjukna i smör utan att ta färg. Häll på kalvfond och cognac. Reducera lite, tillsätt grädde och fortsätt att reducera till den blivit lagom tjock.
- När lammet är klart, ta vara på skyn som finns i vacuumpåsarna och häll i lagom mycket i såsen. Smaka av. Reducera evt ytterligare. Tillsätt kryddörter och smaka av med salt och peppar.
- Bryn filéerna runtom.
- Låt köttet vila en stund innan du skär upp det
- Servera med rotfrukter och den gräddiga örtsåsen.