Kycklingfilé sous-vide med rotfrukter och örter

Varmrätt
Ingredienser (4 personer)
- 4 kycklingbröstfiléer (gärna majskyckling)
- Salt och svartpeppar
- Citron
- Dragon
- Timjan
- Smör
- 2-3 morötter
- 200 g rotselleri
- 2-3 palsternackor
- 4-6 potatisar
- Olja
- Salt
Till såsen:
- 2 – 3 dl Grädde
- 1 Schalottenlök
- Koncentrerad grönsaksfond motsvarande 2 dl buljong
- 1-2 dl vitt vin
- 1 – 2 tsk finhackade örtkryddor
- Ev. lite citron
Så här gör du:
- Ställ in din sous-vide på 68 grader och 90 minuter
- Lägg kycklingfiléerna i en vacuumpåse med salt och peppar, en kvist timjan och citronsaft.
- Låt kycklingfiléerna gå i sous-viden 90 minuter, 68 grader.
- Medan kycklingen tillagas i sous-viden kan man tvätta och evt skala rotfrukterna, skära i lagom stora bitar och lägga i långpanna med lite olja och salt.
- När det är cirka 20 minuter kvar på kycklingen, ställ in rotfrukterna i 225 grader varm ugn. De blir klara på 20 – 25 minuter. Ta ut dem när de blivit lagom mjuka och fått fin färg.
- Till såsen: Finhacka schalottenlöken och låt den mjukna i smör utan att ta färg. Häll på fond och vin. Reducera lite, tillsätt grädde och fortsätt att reducera till den blivit lagom tjock.
- När kycklingen är klar, ta vara på skyn som finns i vacuumpåsarna och häll i lagom mycket i såsen. Smaka av. Reducera evt ytterligare. Tillsätt kryddörter och smaka av med salt och peppar. Beroende på hur friskt vinet du använt till såsen så kan du behöva pressa i lite citron för att få upp friskheten i såsen.
- Bryn filéerna runtom.
- Servera med rotfrukter och den gräddiga örtsåsen.