Kalvfilé med örtsås och smashed potatoes

Varmrätt

Ingredienser (4 personer)

Kalvfilé:

  • 800 g kalvfilé (eller innanlår)
  • Salt och svartpeppar
  • Salvia
  • Timjan
  • olivolja

Till såsen:

  • 2 – 3 dl Grädde
  • 1 Schalottenlök
  • Koncentrerad kalvfond motsvarande 6 dl buljong
  • 1 msk Cognac
  • 1 – 2 tsk finhackade örtkryddor


Tillbehör:

  • Smashed potatoes
  • Haricots verts eller bellaverde

Gör så här

  • Ställ in din sous-vide på 55 grader och 90 minuter
  • Lägg kalvköttet i en vacuumpåse med salt och peppar, kryddörter och lite olivolja.
  • Låt kalven gå i sous-viden 90 minuter, 55 grader.
  • Om du inte äger en sous-vide kan du självklart bryna köttet och låta det gå färdigt i ugnen med stektermometer. Vid 57 grader är det vackert rosa inuti och färdigt att ta ut.
  • Medan kalven tillagas passar man på att förbereda potatis och grönsaker.
  • När det är cirka 20 minuter kvar på köttet, ställ in potatisen i ugnen. Ta ut den när den fått fin färg.
  • Medan potatisen står i ugnen – förväll haricots verts eller bellaverde i lättsaltat vatten tills grönsakerna blivit lagom mjuka.

Smashed potatoes

  • Koka potatisen med skal i rejält saltat vatten tills den är mjuk. Häll av och låt svalna.
  • Sätt på ugnen på 220 grader.
  • Lägg potatisarna i en ugnssäker form.
    Tryck till dem med en gaffel så att de mosas lätt.
    Strö över flingsalt och lägg på klickar av smöret.
  • Ställ in formen med potatisen i ugnen ca 20 minuter.

Såsen

  • Finhacka schalottenlöken och låt den mjukna i smör utan att ta färg. Häll på kalvfond och cognac. Reducera lite, tillsätt grädde och fortsätt att reducera till den blivit lagom tjock.
  • När kalven är klar, ta vara på skyn som finns i vacuumpåsarna och häll i lagom mycket i såsen. Smaka av. Reducera evt ytterligare. Tillsätt kryddörter och smaka av med salt och peppar.

Uppläggning och servering

  • Bryn köttet runtom om du tillagat det i sous-vide. Gå annars vidare till uppläggning.
  • Låt köttet vila en stund innan du skär upp det.
  • Servera med potatis, grönsaker och den gräddiga örtsåsen.
Varukorg