Ankbröst med ris, wokade grönsaker och Sichuan sås

Varmrätt
Ingredienser (4 personer)
- 2 Ankbröst
- Salt
- Sichuan peppar
- 100g morötter
- 100g rotselleri
- 1/2 Purjolök
- Olja
- Vit vin
Så här gör du:
Ankbröst sous vide
- Ställ in din sous vide på 56 grader och en timme
- Snitta ett rutmönster på ankbröstets skinnsida men var försiktig så du bara skär genom skinnet och inte ner i köttet
- Mortla sichuan pepparn
- Ha på salt och sichuan peppar på ankbröstet
- Lägg ankbrösten i en vacuumpåsar
- Låt ankbröstet gå i sous viden en timme, 56 grader.
- När de är klara, ta vara på skyn som finns i vacuumpåsarna (den ska man hälla i såsen)
- Stek ankbröstet på skinnsidan. Lägg ankbröstet i en ljummen panna så hinner fettet från ankbröstet smälta och smörja stekpannan. Stek tills det blir knaperstekt. Du kan vända en väldigt kort stund och steka på andra sidan av ankbröstet
- Låt köttet vila en stund innan du skär upp det
- Servera med ris, wokade grönsaker och Sichuan sås
Wokade grönsaker
- Skala och finstrimla grönsakerna
- Stek grönsakerna först i olja – börja med rotsellerin och morot och lägg i purjon mot slutet.
- Slå på en liten skvätt vitt vin
- Salta efter behov men tänk på att både ankan och såsen är rätt salt
- Se till att grönsakerna blir lagom stekta

Sichuansås
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 – 2 tsk mortlad sishuan-peppar
- 1 msk sesamolja
- 3 msk japansk soja
- 2 msk risvinäger
- 2 msk ketjap manis
- 1,5 msk svart kinesisk soja
- Kycklingbuljong eller koncentrerad fond motsvarande 3 dl buljong
- 1,5 dl vatten
- 2 – 3 msk torr sherry
Så här gör du:
- Börja med att rosta sishuanpeppar i torr panna tills aromen sprider sig i köket.
- Mortla pepparn.
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp, häll i skyn från ankbrösten, låt sjuda ett par minuter.
- Sila såsen.
- Smaka av och balansera sötman och syran genom att tillsätta socker och/eller risvinäger.
- Om du vill ha en tjockare sås kan du reda med majsena, själva föredrar vi den precis så rinnig som den är.