Champagne Bouquin Dupont Millésime 2008 Blanc de Blancs
100% Chardonnay
Vinet
Att 2008 var det perfekta året i Champagne kan vid det här laget inte ha undgått någon.
Meningarna går däremot isär när det gäller frågan om man ska lagra eller dricka nu.
Varför inte både-och, säger vi. Med Chardonnay från Bouquin Duponts 60 år gamla vinstockar från en liten teg på 0,4 ha i Avize, kan det inte bli fel vad du än väljer att göra. Vinerna går utmärkt bra att lagra många år till. Men de är underbara att dricka nu!
Vinet har jäst på ståltank och därefter vilat på fällningen fram till Juli 2009. Därefter på flaska fram till degorgeringen som sker minst nio månader innan champagnen går till försäljning.
Drick den nu och njut av friska citrustoner och mineralitet. Som i alla Bouquin Duponts champagner hittar man den där unika, fylliga smaken som lång tid på fällningen ger. Allra tydligast i den långa eftersmaken och när champagnen hunnit bli lite varmare i glaset.
Bouquin Dupont Millésime 2008 Blanc de Blancs är ett utmärkt vin rätt igenom hela måltiden. Lika gott till fisk med vitvinssås som till rätter på kalv eller kyckling. Ljuvligt gott till skaldjur.
Ingen malolaktisk jäsning, dosage 3 g/l.
Producenten
Champagne Bouquin Dupont drivs av den alltid lika välkomnande Dominique Bouquin. Han äger sammanlagt 1,6 ha, varav 1 ha i Avize med östlig exponering, 0,3 i Cramant, också med östlig exponering, och 0,3 i Le Mesnil med syd-östlig exponering. Med andra ord, hög kvalitet från fina Grand Cru-lägen i Champagne. Lägg till det att 0,4 ha är stockar äldre än 60 år, som används till Millésimerna, vilka för övrigt aldrig genomgår malolaktisk jäsning. 0,25 ha är stockar äldre än 78 år som används till hans Champagne ”Vieille Vigne” som produceras enligt Solera-metoden sedan 2008.
Från och med 2020 kommer alla Bouquin Duponts champagner att produceras med blockerad malolaktisk jäsning. Detta eftersom Dominique föredrar det djup och den fyllighet som lång lagring kan ge och då krävs en frisk, ren syra i vinet. Han skördar vid full mognad för att undvika tillsatser av socker för att starta alkoholjäsningen, som ska gå snabbt, 48 – 96 timmar. Därefter ligger vinet ”sur lie” (på fällningen) fram till juli året efter. De viner som ligger på fat, gör det fram till Augusti månad. Vinerna genomgår ingen filtrering och ingen ”passage au froid” – dvs inga onödiga interventioner i vinets naturliga utveckling!
Den totala produktionen är så liten som totalt 12 000 flaskor om året och allt sköts hantverksmässigt, från arbetet i vingården till färdig flaska.
Titta gärna på den här underbara videon som visar hur arbetet går till!
Det var vid en lunch på Hotel les Avisés vi provade hans Champagne Vieille Réserve första gången. När Nathalie, som serverade oss, såg vår förtjusning uppmanade hon oss att besöka honom. ”Ska vi inte ringa först?” frågade vi. ”Nej, nej, sa hon. Gå bara dit!” Det gjorde vi. När vi ringde på öppnade hans underbara vithåriga mamma med ett stort leende och hälsade oss välkomna.
Nu är vi glada att kunna erbjuda er att dela vår förtjusning.
Läs mer på producentens egen hemsida: champagne-bouquin-dupont.com
Recensioner
Det finns inga recensioner än.