Kalvfilé med örtsås och smashed potatoes

Varmrätt

Ingredienser (4 personer)

Kalvfilé:

  • 800 g kalvfilé (eller innanlår)
  • Salt och svartpeppar
  • Salvia
  • Timjan
  • olivolja

Till såsen:

  • 2 – 3 dl Grädde
  • 1 Schalottenlök
  • Koncentrerad kalvfond motsvarande 6 dl buljong
  • 1 msk Cognac
  • 1 – 2 tsk finhackade örtkryddor


Tillbehör:

  • Smashed potatoes
  • Haricots verts eller bellaverde

Gör så här

  • Ställ in din sous-vide på 55 grader och 90 minuter
  • Lägg kalvköttet i en vacuumpåse med salt och peppar, kryddörter och lite olivolja.
  • Låt kalven gå i sous-viden 90 minuter, 55 grader.
  • Om du inte äger en sous-vide kan du självklart bryna köttet och låta det gå färdigt i ugnen med stektermometer. Vid 57 grader är det vackert rosa inuti och färdigt att ta ut.
  • Medan kalven tillagas passar man på att förbereda potatis och grönsaker.
  • När det är cirka 20 minuter kvar på köttet, ställ in potatisen i ugnen. Ta ut den när den fått fin färg.
  • Medan potatisen står i ugnen – förväll haricots verts eller bellaverde i lättsaltat vatten tills grönsakerna blivit lagom mjuka.

Smashed potatoes

  • Koka potatisen med skal i rejält saltat vatten tills den är mjuk. Häll av och låt svalna.
  • Sätt på ugnen på 220 grader.
  • Lägg potatisarna i en ugnssäker form.
    Tryck till dem med en gaffel så att de mosas lätt.
    Strö över flingsalt och lägg på klickar av smöret.
  • Ställ in formen med potatisen i ugnen ca 20 minuter.

Såsen

  • Finhacka schalottenlöken och låt den mjukna i smör utan att ta färg. Häll på kalvfond och cognac. Reducera lite, tillsätt grädde och fortsätt att reducera till den blivit lagom tjock.
  • När kalven är klar, ta vara på skyn som finns i vacuumpåsarna och häll i lagom mycket i såsen. Smaka av. Reducera evt ytterligare. Tillsätt kryddörter och smaka av med salt och peppar.

Uppläggning och servering

  • Bryn köttet runtom om du tillagat det i sous-vide. Gå annars vidare till uppläggning.
  • Låt köttet vila en stund innan du skär upp det.
  • Servera med potatis, grönsaker och den gräddiga örtsåsen.
Champagne
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.